13 Haziran 2016 Pazartesi

“OT KÖRLÜĞÜ” adlı çalışmama;


linkinden ulaşılabilir.


Okuyacak olanlara keyifli anlar dilerim.
(Her hakkı saklıdır)

acemi.demirci@yahoo.com.tr;
@AcemiDemirci
Paylaş :

13 yorum:

  1. Bizler kim bir şeyi ballandıra ballandıra anlatsa sanki bir şey varmış gibi orada alırız soluğu. Çok doğru bir söz. Ot körlüğü. Kendi önümüzü göremeyecek kadar körüz hem de. Işgının yanında Van'ın otlu peynirini lezzetlendiren, doğunun sert şartlarında yetişen daha nice orlarımız var. Bilene görene sahip çıkana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilene, görene, sahip çıkana... Te o kaa :))) Su da , ova da dağ da, otun en bilinmedik ve şifalısı da aslında hep doğuda. Doğuyu görüp tanıyalı daha on yıl oldu; ama otuz yıldır yerleşik, çocukluğumdan beri de misafir, gezgin olarak konakladığımız İzmir civarından hiç geri kalırı yok, fazlası var ... Gördüm, çünkü o yüzden böyle yazabiliyorum :) Çok sevgielr :)

      Sil
  2. Tigris ablamın dediğine katılıyorum.Kulaktan duymalarla çok yönlendiriliyoruz.Bende otsuz yaşayamam.Sabah kahvaltıdan akşam yemeğine kadar çok fazla tüketirim.Bursalıyım dediğin gibi Yasemin abla Cumalıkızık da hediyelik eşyalar da sıkça çiçek figürleri var.Şu an Trabzon'da okuyorum.Ve buradan sesleniyorum her bölgeye.Burada da çok fazla çeşit ot var,sadece Ege'de değil *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yerlerdesin Kips... Bursa ile bağımız var. Trabzon çok sevdiğim kentlerden. Ve otu, ağacı, çiçeği çok, yaylaları güpgüzel. Oralara Hüdaydalı selamlar o zaman :)

      Sil
    2. Teşekkür ederim *-* iyi ki geldim.Keşke daha önce gelseydim.Tekrar çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Elinize sağlık çok emek verilmiş bir yazı bu. Giritli bir aileden gelmem sebebiyle ot lafını görünce diktim kulaklarımı! Elbette yurdumuz ot zengini topraklara sahip. Ege'nin ve İzmir'in ot konusunda bir adım öne çıkması otun bu bölgede fazla olmasından ziyade ota olan düşkünlüğünden olsa gerek... Girit ve Balkanlardan gelen bir kültürün devamıdır bu. Sızma zeytinyağı ile birlikte salatalarda coşar otlarımız:) Ete düşkün Gaziantep burun kıvırır ama bizim sofralarımızın baş tacıdır. Alaçatı bu kültürün ticarete dönüştürülmüş şekli. Çok ciddiye almayabilirsiniz. Zaten orada doğal otlar değil artık yetiştirme olanlar satılıyor. Köylüler kilosunun on beş liraya çıktığını fark edince şevket-i bostan bahçeleri kurmuşlar. Hiç dağda yaylada kendi halinde yetişenin yerini tutar mı? Size bu yorumu yazarken bir dostum telefon etti. İstifno almış bana pazardan "Dükkandan alırsın." dedi. Hiç kimse bir İzmir'li kadar sevinemez bu habere :)Her pazarda bulamayacağınız bir ottur istifno ya da stifno (nam-ı diğer it üzümü). Sağlıklı günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstifno diye okuyunca anlamıyor bir Ankaralı; ama it üzümü deyince anlıyor.

      Ege'de, bir öykümde de anlattığım -Kumruların Ahı- çıldır ya da çalkama çok nefis bir yemek. On iki tür ot katılırmış içine. Bir senesinde Akçay'da yemiştik. Ertesi sene yine oraya yine kısacık bir süreliğine gitmemiz gerekmişti. Ancak dükkanlar her sene yer değiştiriyor. Bulduk. Ama bu kez de ustası değişmiş. Üçüncüsünde de bir Boşnak restoranından istedik görevli gittiğimiz arkadaşlarımızla. Ot deyince aklıma ilk gelen çıldırdır o yüzden.

      Sil
  4. Okurken şöyle düşündüm, daha çok olsun bu ot festivalleri, her yerde, her yörede... Yoksa memlekette ot kalmayacak. :-/ Yüzlerce yıllık cevizleri, dededen kalma hatıra armutları kaldırım yapacağım diye acımasızca kesen bir ülkede, nerede yeşillik boş arazi bulsa toplu konut yapmaya kalkan zihniyette malesef lazım bize ot festivalleri... Belki, her işte bir çıkar peşinde koşan canım Türkiye'm, festivalden kazanacağı üç kuruş için otuna sahip çıkmaya başlar, ne dersin Acemi Demirci??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ot festivaline hiç yetişemedim Alaçatı'da; ama pazarındaki otlara bakmaya doyulmuyor. Gerçi Erzincan, Ağrı ve Iğdır pazarlarını da gördüm. Ot çok. Kuşkonmaza kadar var doğuda. Acıydı ama. Yabaniydi. Nahçıvan'daki pazardaki ot türlerine hayran kaldım.

      Sil
  5. yaa bu yazıyı daha önce okumuştum de miiii :)

    YanıtlaSil

İzleyiciler

En çok Okunanlar

Arsiv

Follow by Email

Toplam da

Copyright © Acemidemirci