20 Temmuz 2019 Cumartesi

KAYA KORUĞU

Otları tanımıyoruz artık. Belli bir yaşın altında olup, kentte doğmuş büyümüşler için ot demek, varsa etrafta küçük bir park, oradaki çim demek.


Her ayın, mevsimin otu var. Baharla başlıyorlar bitmeye. Kışın da otu var. En başta ıspanak, pazı.

Otlar, yetişebilecekleri toprak buldukları her yerden çıkıyorlar, yeter ki toprak olsun. Yeter ki apartman kıskacında değil de bahçeli evler olsun. Ama yeşilsiz kala kala toprak yerine her yanda beton gördüğümüzden şehirde,  eğer varsa yakınlardaki parklarda da yeşil olarak sadece çime rastlar olduk. Öyle ki otun artık her yerde değil tek bir yerde, Alaçatı’da, Ege’de yetiştiğini bile sananlarımız var. Bu garip kanı da adı ot ile anılan Alaçatı’nın başına dert oldu.

Oysa doğu bölgemiz, mesela  Iğdır, ot zengini ve Alaçatı’nın dahi sahip olmadığı müthiş türlere  sahip. Bir çobankirpiği otu var ki… Kuşkonmazların en tazesi ve lezzetlisi de Iğdır’da. Neden hala ot festivali neden yapılmaz Iğdır’da aklım almıyor.

Her yerdeki pazarlarda ot türlerine rastlanıyor çoklukla. Mesela Erzincan’dan, Ağrı’dan çirişten ışgına getirmişliğim var.

Kaya koruğu bir ot türü.  Hem demet halinde hem de işlenmiş halde satılıyor pazarlarda. Demeti de ucuz değil; ama işlenmişi hayli pahalı. Yani bir kavanozu ki küçük kavanoz tabii, atmış liradan en azından. Ama değer. Şöyle, otları yıkamak ve sonrası uzun iş malum. Ya da yıkamak benim için iyice arındırmak, üstünkörü geçmemek anlamlı olduğundan hayli yorucu ve ayakta tutan bir işlem oluyor her seferinde.

Bir otu nasıl saklayacağınızı bildikten sonrası kolay. İstediğiniz adette demet alın ve işe koyulun. Elbette yemek olmuş her şey nankördür. Onca emek on dakikada tükenir. Bir de geriye bulaşıklar çıkar.

Pazardan alıp yaptığım kaya koruğu bu, az önce  resmini çektiğin  tabaktaki. Makarna yanında ve ızgarada kavata biber ile.  Fesleğenler ile de imzamı attım.
(Her hakkı saklıdır)

 Ayşei Yasemin YÜKSEL (Acemi Demirci), 20.07.2019, 15:25

Paylaş :

10 yorum:

  1. Ellerinize sağlık harika görünüyor sunum. Dediğiniz gibi otları bilmiyoruz. Otları da geçtim yabancı blogcularda görüp de çok şaşırdığım bir konu var ki kuşların ve çiçeklerin türlerini de ayrı ayrı biliyorlar. Biz hepsine aynı ismi verip geçiyoruz, detayını bilmiyoruz. Kültür eksikliği sanırım bu. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazsam da bloglar hakkında öyle eni konu bir şey bilmiyorum ve pek fikrim de yok. İsterdim daha koyu bir bilgi sahibi olmayı; ama henüz buna fırsatım olmadı.

      Otlar müthiş bir konu. Kırda yüz metre yürümek, kaç günlük doyuracak kaç çeşit ota rastlamak demek.

      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ne yazık ki kaya koruğu pek bilinmiyor İzmir taraflarında:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kaya koruklarını Çeşme'den aldım. Ankara'da pazara hiç gidemediğimden var mı yok mu bilmiyorum. Pazarlarda kadınlar kavanozlarda kendi yaptıklarını da satıyor. Hayli pahalı bulan oluyor. Bunları Haziran ayında alıp yapmıştım.

      Rastlarsanız, nefis bir tadı var.

      Sil
  3. Afiyet olsun, şimdiki gençler nasıl selfi çekileceğini iyi bilir de iş otlara börtü böceğe gelince nanay gülüm :DDD

    YanıtlaSil
  4. Bir kere yemiştim kaya koruğunu. Hiç bilmiyordum aslında daha önce. Bir gün Mersin'de dışarıda yemek yerken sofraya geldi. İlk kez gördüğüm için merakla denedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlaması da önemli galiba. Şevketi bostanı Asos'ta başka beğeniyorum; ama pazardan salamurasını aldığımda Çeşme'de bepenmiyoru :)

      Kaya koruğu çok hoş :)

      Sil
  5. kaya koruğu bilmiyom ama bulurum. ben de geçende tirşik otunu yazdımdı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaya koruğu ve sirken otu. Tavsiye edilecek iki ot. İşlemleri aynı. Cibes de var;ama o filiz halindeki lahana. Özel bir ot değil.

      Sil

İzleyiciler

En çok Okunanlar

Arsiv

Follow by Email

Toplam da

Copyright © Acemidemirci